Γαστρικός Δακτύλιος

Ο γαστρικός δακτύλιος, είναι ένα εμφυτεύσιμο, απολύτως βιοσυµβατό υλικό, κατασκευασμένο από καθαρή ιατρική σιλικόνη, το οποίο αποτελείται από 3 µέρη:

  • το δακτύλιο της σιλικόνης, που στην εσωτερική πλευρά του έχει τον υδροθάλαμο.
  • το «port», το οποίο είναι ένα µικρό αντικείμενο από τιτάνιο το οποίο τοποθετείται κάτω από το δέρµα και στο οποίο γίνονται οι ενέσεις για τη ρύθμιση.
  • ένα λεπτό σωλήνα σιλικόνης, ο οποίος συνδέει τα 2 προηγούμενα.

Η ένεση ενός ειδικού υγρού στο port επιτρέπει το φούσκωµα του γαστρικού δακτυλίου, µε αποτέλεσμα όσο περισσότερο µικραίνει η διάµετρός του, τόσο περισσότερο να σφίγγει το στοµάχι.

Ο γαστρικός δακτύλιος εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 1986 από το Lubomir Kusmac και τοποθετήθηκε για πρώτη φορά λαπαροσκοπικά το 1992 από το Dr Mitiku Belachew. Από το 2000 µέχρι και τις µέρες µας, έχει παρατηρηθεί διεθνώς µία µαζική τοποθέτηση γαστρικών δακτυλίων σε υπέρβαρους ασθενείς.

Η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου είναι µία επέμβαση, η οποία αλλάζει εντελώς τις διατροφικές συνήθειες του ατόµου που πρέπει πλέον να καταργήσει ορισμένες τροφές από το διαιτολόγιό του και να αφιερώσει χρόνο στα γεύµατά του, να µασά πολύ περισσότερο χρόνο την τροφή του, ήρεµα και αργά και να σταµατά το φαγητό µε το πρώτο αίσθημα κορεσµού.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι διατροφικές οδηγίες, που πρέπει να γίνουν κανόνας ζωής, εμφανίζονται έµετοι, οι οποίοι µπορούν να βάλουν σε κίνδυνο το καλό αποτέλεσμα της επέμβασης.

Η µικρή «τσέπη», που δημιουργείται στην αρχή, γεµίζει µε το ισοδύναμο 3 κουταλιών της σούπας στερεών τροφών. Ο ασθενής δεν πρέπει να πίνει κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Με τον γαστρικό δακτύλιο χρειάζεται πάντα προσοχή στη διατροφή, διότι πίνοντας αναψυκτικά ή καταναλώνοντας παγωτό ή τροφές µε πολύ ζάχαρη το βάρος αυξάνεται λόγω πρόσληψης υπερβολικών θερµίδων, παρά την επέμβαση.

Οι ασθενείς µε γαστρικό δακτύλιο πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά µέχρι να σταθεροποιηθεί το βάρος τους. Η µέση απώλεια βάρους µε το γαστρικό δακτύλιο είναι 4 κιλά το µήνα και το οριστικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε περίπου 18 µήνες.

Η εγκυμοσύνη συνιστάται µετά το πρώτο τρίµηνο από την τοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου. Ελλείμματα σε σίδηρο συνήθως διορθώνονται πολύ εύκολα µε συμπλήρωμα σιδήρου για µικρό χρονικό διάστηµα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι πολλά:

  • Ο δακτύλιος τοποθετείται λαπαροσκοπικά, δηλαδή χωρίς αντιαισθητικές και επώδυνες τοµές.
  • Η διάρκεια του χειρουργείου είναι σύντοµη, περίπου 1 ώρα.
  • Είναι µία επέμβαση ανώδυνη.
  • Η διάρκεια νοσηλείας είναι 24ων ωρών.

Ο γαστρικός δακτύλιος τοποθετείται γύρω από το στοµάχι, το οποίο παραµένει ανέπαφο, µε αποτέλεσμα σε περίπτωση αφαίρεσής του, το στοµάχι να είναι σα να µην έχει χειρουργηθεί ποτέ.

Η ρύθμιση του γαστρικού δακτυλίου είναι εύκολη και ειδικά υπολογισμένη για κάθε ασθενή, ώστε η απώλεια βάρους να είναι προοδευτική.

Οι ασθενείς µπορούν να χάσουν έως και το 70% του παραπανίσιου βάρους τους, δηλαδή αν ένας ασθενής ζυγίζει 100 κιλά πάνω από το φυσιολογικό, µε το γαστρικό δακτύλιο θα χάσει έως και τα 70, σε περίπου 18 µήνες.

Τα προβλήματα του γαστρικού δακτυλίου οφείλονται στη µη τήρηση των διατροφικών οδηγιών, και είναι:

  • Διάταση της «τσέπης» που δημιουργείται πάνω από το δακτύλιο, κυρίως λόγω λήψης υπερβολής ποσότητας φαγητού.
  • Το «γλίστρημα» του δακτυλίου, το οποίο είναι στην πραγματικότητα γλίστρημα του στοµάχου και όχι του δακτυλίου και το οποίο οφείλεται στους συχνούς εµέτους.
  • Η διάβρωση του στοµάχου, η οποία είναι σπάνια (λιγότερο από 2% στα 5 χρόνια), κατά την οποία ένα µέρος του δακτυλίου περνά µέσα στο στοµάχι. Αυτό είναι ανώδυνο, πλην όµως ο δακτύλιος χάνει την αποτελεσµατικότητά του και πρέπει να αφαιρεθεί.