Έξαρση παιδικών ιώσεων: Πότε πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο

Γράφει ο Διαγόρας Ζαργάνης, Παιδίατρος, Διευθυντής Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ο χειμώνας που πέρασε χαρακτηρίστηκε από μια τέλεια καταιγίδα αναπνευστικών (κι όχι μόνο) παιδικών ιώσεων, που ταλαιπώρησαν τα μέγιστα τόσο τους μικρούς ασθενείς όσο και τους γονείς τους. Που οφείλεται η αυτή έξαρση των παιδικών ιώσεων, πόσο ανησυχητική είναι και πότε τελικά θα πρέπει να πηγαίνουμε το παιδί μας στο νοσοκομείο;

Θα καλυτερέψουν τα πράγματα;

Αναμφισβήτητα θα καλυτερέψουν! Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η έξαρση που παρατηρήθηκε αυτό το χειμώνα ήταν κάτι φυσιολογικό κι αναμενόμενο για εμάς που είμαστε πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή του μετώπου! Και τούτο, διότι τα παιδιά είχαν μείνει κλεισμένα στο σπίτι για δυο διαδοχικούς χειμώνες δίχως να εκτεθούν σε ιώσεις και να χτίσουν ανάλογα το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η μόνη ουσιαστική άμυνα των παιδιών απέναντι στις ιώσεις είναι το ανοσοποιητικό τους σύστημα, και η δημιουργία αντισωμάτων. Η απομόνωση των παιδιών λόγω της πανδημίας είχε ως συνέπεια οι ιώσεις να χάσουν την εποχικότητά τους. Ως συνέπεια, φέτος το χειμώνα που δεν υπήρξε νέα καραντίνα, οι ιώσεις εκδηλώθηκαν μαζικά!

Πώς να διαχειριστούν οι γονείς την έξαρση των ιώσεων; Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Η έξαρση των ιώσεων είναι κάτι το φυσιολογικό κι αναμενόμενο, οπότε δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση οι γονείς να νιώθουν πανικό. Ακόμα και στις περιόδους του μεγαλύτερου φόρτου και της εντονότερης έξαρσης των ιώσεων δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στη διαχείριση των περιστατικών που αντιμετωπίσαμε στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών (https://paidiatriko.gr/el/content/paidiatriko). Το μόνο που προστατεύει τα παιδιά είναι το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα. Τα παιδιά πρέπει να κοινωνικοποιούνται, πρέπει να ζουν μια φυσιολογική ζωή και οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, αλλά αντίθετα να είναι σε επικοινωνία με το γιατρό του, να ρωτούν αυτά που κρίνουν ότι χρειάζονται και να προσφέρουν στο παιδί τους μια φυσιολογική ζωή, χωρίς απομονώσεις και υπερβολικούς περιορισμούς.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι δικαιολογημένη η προσέλευση ενός παιδιού στο νοσοκομείο λόγω ίωσης;

Ευτυχώς το ένστικτο των περισσότερων γονέων είναι καλό και ισχυρό, ενώ και η επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι συνήθως πολύ καλή. Πανικός δεν πρέπει να υπάρχει σε καμία περίπτωση, όμως θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τη γενική υγεία του παιδιού. Για παράδειγμα, είναι καλύτερα ένα παιδί που ανεβάζει 40 πυρετό αλλά μόλις αυτός πέσει είναι δραστήριο, τρέχει παίζει και χαλάει τον κόσμο, παρά ένα παιδί που ανεβάζει χαμηλό πυρετό αλλά παραμένει αδιάθετο και υποτονικό στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν το γιατρό, αλλά να λαμβάνουν τη συμβουλή παιδιάτρου. Είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα πάνω από το 80% των παιδιών έχουν παιδίατρο που τα παρακολουθεί από την αρχή της ζωής τους κι ως εκ τούτου μπορεί να δώσει στους γονείς εξατομικευμένες συμβουλές. Φέτος, ήταν συχνό το φαινόμενο σε πολλά παιδιά να εκδηλώνονται απανωτές ιώσεις και μάλιστα ταυτόχρονα κι αυτό προκάλεσε επιπλέον ανησυχία στους γονείς που συνέρρευσαν στα νοσοκομεία. Όπως αποδείχθηκε, στην πλειονότητά τους οι προσελεύσεις αυτές ήταν άσκοπες και δεν έχρηζαν νοσοκομειακής φροντίδας. Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο παιδίατρος είναι αυτός που, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, θα συμβουλεύσει τη μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο. Εμείς, στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών έχουμε όλο το τεχνικό και στελεχιακό δυναμικό προκειμένου να διαχειριστούμε ακόμα και το πιο δύσκολο περιστατικό, όπως και κάναμε με απόλυτη επιτυχία κι αυτό το δύσκολο χειμώνα.