Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρου Αθηνών

COVID-19 και Χρόνια Αναπνευστικά Νοσήματα

Γράφει Αλέξανδρος Βίσκος, Πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό λόγω τοπικών και συστηματικών διαταραχών της άμυνας του οργανισμού. 

Η πανδημία από τον COVID-19 δημιουργεί εύλογα ανησυχία και ερωτήματα στους ασθενείς αυτούς. Τα νοσήματα αυτά είναι πολύ συχνά στην Ελλάδα και οι πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι όλοι οι πάσχοντες από ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) για παράδειγμα υπόκεινται στον ίδιο κίνδυνο. Είναι διαφορετικό το επίπεδο κινδύνου στην ήπια ΧΑΠ  από ότι στην πολύ σοβαρή – οξυγονοεξαρτώμενη ΧΑΠ. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα νοσήματα του αναπνευστικού νοσήματος. Ειδικότερα, οι ασθενείς με ΧΑΠ ή άσθμα, θα πρέπει να διατηρήσουν την νόσο τους ελεγχόμενη λαμβάνοντας σωστά την αγωγή τους. Η εισπνεόμενη κορτιζόνη δεν προκαλεί ανοσοκαταστολή, άρα συνεχίζεται κανονικά. Το ίδιο ισχύει και για τους βιολογικούς παράγοντες που χορηγούνται στο άσθμα.

 Όταν οι ασθενείς με αποφρακτικά νοσήματα των πνευμόνων -και όχι μόνο- παρουσιάσουν αύξηση της απόχρεμψης, αλλαγή του χρώματος των πτυέλων, δύσπνοια ή πυρετό θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον πνευμονολόγο τους. Όλα τα παραπάνω δηλώνουν παρόξυνση λοιμώδους αιτιολογίας της νόσου τους. 

Συνοπτικά, οι πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες κατά την διάρκεια της πανδημίας από τον COVID-19:

  1. Παραμονή στο σπίτι.

  2. Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής (συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή καπνίσματος).

  3. Αποφυγή συγχρωτισμού, ατόμων που νοσούν από οποιαδήποτε λοίμωξη και μικρών παιδιών.

  4. Συνέχιση της αγωγής (είτε πρόκειται για εισπνοοθεραπεία είτε για άλλη) - Συνέχιση της οξυγονοθεραπείας. 

Σε περίπτωση μόλυνσης από κορονοϊό συνιστάται η διακοπή της χρήσης νεφελοποιητή και η χρήση εναλλακτικής θεραπείας αν αυτό είναι εφικτό και πάντα με τις οδηγίες θεράποντα πνευμονολόγου.

  1. Συνέχιση της χρήσης συσκευών CPAP ή Bi-PAP, με εξαίρεση την περίπτωση λοίμωξης από κορονοϊό, όπου είναι προτιμότερη η διακοπή, πάντα βάσει οδηγιών.

  2. Σε περίπτωση λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας για την δυνατότητα πιθανής τροποποίησης της αγωγής.

  3. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης (βήχας ή επιδείνωση προϋπάρχοντος βήχα, δύσπνοιας ή πυρετού) άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο ή τον ΕΟΔΥ πριν πάτε στο νοσοκομείο. Δεν επιβαρύνετε άσκοπα το σύστημα υγείας!

 

Αν τηρηθούν τα παραπάνω και διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας, είναι βέβαιο ότι θα βγούμε νικητές από αυτήν την διαδικασία.

Ιατρός

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρου Αθηνών