5 πολύτιμες συμβουλές για υπερβολικά αγχωμένες γυναίκες

Γράφει ο Στέλιος Καπαρός, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στην εποχή μας δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει βιώσει στρες.

Οι γυναίκες έχοντας περισσότερους ρόλους στην καθημερινότητα, βιώνουν το στρες εντονότερα και βαθύτερα. Συχνά πιέζουν τον εαυτό τους υπερβολικά προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτούς. Για αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές συμβουλές, που θα τις βοηθήσουν στον έλεγχο του στρες.

  1. Το στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα. 

Το «γρήγορο φάρμακο» για αυτό είναι γεύματα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Παροδικά, προκαλείται μείωση του στρες, αλλά αύξηση θερμίδων και τύψεων που τελικά το επιδεινώνουν. Αν είστε στο γραφείο ή στο σπίτι κάντε διάλειμμα 10 λεπτών, βγείτε μία βόλτα, πιείτε κάτι ζεστό, όπως ένα τσάι. Το μεσημεριανό γεύμα καλύτερα να το τρώτε μακριά από το γραφείο και όχι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού.

  1. Όταν γυρνάτε στο σπίτι προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε από τη δουλειά. 

Μην αφήνετε τη δουλειά να σας κυνηγά. Ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού που είναι  στρεσογόνες, γίνονται πιο ευχάριστες όταν τις μοιραστείτε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από τα παιδιά σας ή τον σύντροφό σας και βάλτε προτεραιότητες στο τι πρέπει να γίνει.

  1. Αν έχετε οικογένεια, ρωτήστε τους για τη μέρα τους και προσπαθήστε την ώρα του γεύματος να συγκεντρωθούν όλα τα μέλη  με τα κινητά κλειστά.

  2. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας, και απαντήστε με ειλικρίνεια: Τι με ενδιαφέρει πραγματικά; Μη βάζετε τον πήχη μονίμως ψηλότερα.

  1. Έχετε φροντίσει για όλους και για όλα.

Μήπως είναι καιρός να φροντίσετε και τον εαυτό σας; Δημιουργήστε χρόνο για τα ενδιαφέροντα σας και τις ανάγκες σας. Πρέπει να θυμάστε πως αν καταρρεύσετε εσείς, καταρρέουν τα πάντα γύρω σας και χρησιμοποιείστε σαν παράδειγμα τις οδηγίες που ακούτε όταν πετάτε με το αεροπλάνο: Όταν πέφτουν οι μάσκες οξυγόνου και συνοδεύεται παιδί, πρώτα φοράτε τη δίκη σας.

Ιατρός

Ψυχίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών