Αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT), με Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)
Αθήνα, 31 Μαΐου 2022 – Πιστός στη δέσμευση του να προάγει το σημαντικό ρόλο της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης των παθήσεων, στη βελτίωση της υγείας, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παρέθεσε σήμερα Συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την πρωτοποριακή μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης, κατά του καρκίνου του πνεύμονα.
Ο έλεγχος πραγματοποιείται με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT), που αποτελεί το μοναδικό «όπλο» πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας. Ενεργοί καπνιστές ή καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα για λιγότερο από 15 χρόνια, ηλικίας άνω των 50 ετών, εφόσον έχουν καπνίσει περισσότερα από 30 p. Years* έχουν απόλυτη ένδειξη για ετήσιο έλεγχο με αξονική τομογραφία θώρακος, χαμηλής ακτινοβολίας, χωρίς σκιαγραφικό.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ο Δρ. Παναγιώτης Μπεχράκης, MD, PhD, (McGill), F.C.C.P, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τ. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών & Harvard University, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, Επικεφαλής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, ο Δρ. Νικόλαος Μποντόζογλου, Ακτινοδιαγνώστης, Διευθυντής Αξονικής & Μαγνητικής Τομογραφίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος, MD, Phd, Ειδικός Επεμβατικός Πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ο Δρ. Τζαμπραήλ Νταχάμπρε, MD PhD, FETCS, Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ο Δρ. Κοσμάς Τσακιρίδης, MD, PhD, FEBTS, Χειρουργός Θώρακος-Καρδιάς, Διευθυντής Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Εξειδικευμένος στη Ρομποτική Θωρακοχειρουργική, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο Δημοσιογράφος κος Απόστολος Μαγγηριάδης.
Οι καταξιωμένοι ιατροί-επιστήμονες, εστίασαν στην καινοτομία και στα διεθνή best practices που εφαρμόζονται για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, μέσω της πρωτοποριακής εξέτασης αξονικής τομογραφίας θώρακα, χαμηλής ακτινοβολίας, αναδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά τη σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
Παράλληλα, ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ανέλυσε τη στρατηγική του Ομίλου να πρωτοστατεί στις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της υγείας, μέσα από ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό πλάνο, το οποίο εξασφαλίζει στους έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες του Ομίλου όλα εκείνα τα εφόδια, ώστε να παράσχουν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών συνεχίζει να εξελίσσεται διαμορφώνοντας το μέλλον της υγείας, εδώ στην Ελλάδα, στις κλινικές μας, με όραμα, συνέπεια και συνέχεια. Με αφορμή την ημέρα κατά του καπνίσματος απευθύνουμε έκκληση σε όλους, καπνιστές και μη, να υιοθετήσουν την προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του πνεύμονα, κάθε χρόνο, ως το υπέρτατο όπλο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα».
*ένα πακέτο τσιγάρα / ημέρα για 30 χρόνια
Προληπτικός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα, μέσω αξονικής τομογραφίας χαμηλής ακτινοβολίας, με υποβοηθούμενο Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης μετά τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες και ο πρώτος σε θανάτους παγκοσμίως. Η μεγάλη θνησιμότητά του οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται αργά, όταν πλέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, περιορίζοντας τις λύσεις θεραπείας.
Για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, οι άνθρωποι με υψηλή επικινδυνότητα θα πρέπει να ελέγχονται, σε ετήσια βάση, με Αξονική Τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Η μέθοδος αυτή απεικονίζει με λεπτομέρεια τους πνεύμονες, ενώ έχει 90% λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τη συμβατική αξονική τομογραφία θώρακα.
Η διάγνωση πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ακτινολόγους με υποβοηθούμενο Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), δίνοντας αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας και ποιότητας εικόνας. Η εξέταση είναι ταχύτατη, ανώδυνη και δε χρειάζεται ένεση ή χορήγηση σκιαγραφικού. Όταν η υποψία καρκίνου είναι σημαντική θα συστηθούν περαιτέρω εξετάσεις όπως βιοψία. Εφόσον απαιτηθεί, τα ευρήματα συζητώνται με ειδικούς πνευμονολόγους και θωρακοχειρουργούς.
Για περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες:
Σάββας Καραγιάννης, Communications Manager, Γενική Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ανάπτυξης Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
Τηλ.: 210 6287236, E-mail: s.karagiannis@iatriko.gr