Επιτυχημένη αντιμετώπιση εξαιρετικά σύνθετου θωρακοκοιλιακού ανευρύσματος στη νέα Υβριδική Αίθουσα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης

Μια εξαιρετικά απαιτητική και τεχνικά δύσκολη επέμβαση για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου και σύνθετου θωρακοκοιλιακού ανευρύσματος  πραγματοποίησε με  μεγάλη επιτυχία ο Δρ. Νικόλαος Μελάς, Διευθυντής της Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, στην Υβριδική Ρομποτική Χειρουργική αίθουσα «Υπερίων» που διαθέτει το Νοσοκομείο μας.

Ο Δρ. Μελάς τοποθέτησε ενδο-συρραπτικά σε θωρακικό ενδομόσχευμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί το σύνθετο θωρακοκοιλιακό ανεύρυσμα με επισφαλή στήριξη, 62χρονης ασθενούς. Η συγκεκριμένη τεχνική βασίστηκε στη διατριβή και στο πειραματικό πρωτόκολλο που είχε πραγματοποιήσει ο Δρ. Ν. Μελάς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο University Of Maryland School Of Medicine Anatomical Services Laboratory, Baltimore, Maryland USA, το 2010.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που μία τέτοια υψηλή τεχνολογία η οποία δίνει τη δυνατότητα να «ράβουμε» τα ενδομοσχεύματα εσωτερικά μέσα από την αρτηρία, επινοήθηκε, εγκρίθηκε απ’ τον FDA και εφαρμόστηκε παγκοσμίως, στηριζόμενη σε ελληνική πειραματική μελέτη. Επίσης, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η υπερσύγχρονη Υβριδική Αίθουσα "Υπερίων" του Ιατρικού Διαβαλκανικού, μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε όλα αυτά για τα οποία εκπαιδευτήκαμε" τόνισε ο Δρ. Μελάς μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Σήμερα, στη νέα Υβριδική Αίθουσα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης,  παρέχονται τα πλέον σύγχρονα υλικά και τεχνολογικά μέσα, τα οποία σε συνδυασμό με  την άρτια ιατρική εκπαίδευση και εξειδίκευση της ομάδας της Α' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, παρέχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται  οι πιο απαιτητικές επεμβάσεις αντιμετώπισης θωρακοκοιλιακών ανευρυσμάτων, καθώς και αορτικού τόξου, δίνοντας λύση σε ασθενείς που, παλιότερα, δεν είχαν θεραπευτικές επιλογές.

Πλέον κανένα θωρακοκοιλιακό ανεύρυσμα δεν είναι ανεγχείρητο και όλα αντιμετωπίζονται χωρίς ανοιχτό χειρουργείο, χωρίς νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενδαγγειακά και διαδερμικά με ημερήσια νοσηλεία.