ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 16ο Ετήσιο Παιδιατρικό Συνέδριο - Το παρακολούθησαν 700 παιδίατροι
Με τον τίτλο «Η Παιδιατρική στην πράξη» πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου 2023 το 16ο Ετήσιο Συνέδριο του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Την επιστημονική αυτή συνάντηση παρακολούθησε με φυσική παρουσία και από το διαδίκτυο μεγάλος αριθμός παιδιάτρων, περισσότεροι από 700. Είναι σημαντική η διαπίστωση ότι με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο και παιδίατροι από ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.
Ο Καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Φρετζάγιας, επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου, ανέπτυξε σε εισαγωγικές εισηγήσεις το θέμα της ανοσολογικής συνύπαρξης και συνεργασίας μητέρας-εμβρύου και ενημέρωσε για τις τελευταίες προόδους στο χώρο των εμβολίων, εστιάζοντας στα νέα εμβόλια, που θα χορηγούνται κατά την κύηση για προστασία του νεογνού-βρέφους μετά τον τοκετό.
Ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Φρετζάγιας.
Την τρέχουσα επικαιρότητα αναφορικά με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, τα διαγνωστικά κριτήρια του φλεγμονώδους συνδρόμου μετά από λοίμωξη COVID και οδηγίες για ασφαλή ύπνο παρουσίασαν αντίστοιχα οι Επιμελήτριες Παιδιατρικής Παναγιώτα Χαϊκάλη, Κρυσταλλία Βαλσαμίδη και Βικτώρια Γκούμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παιδοχειρουργική συνεδρία στην οποία αναλύθηκαν, με διαγνωστική κατεύθυνση, καθημερινά χειρουργικά προβλήματα που υποδύονται κοινές οντότητες όπως είναι η σκωληκοειδίτιδα, οι κύστες ωοθήκης και ανατομικά προβλήματα του εντέρου. Στη συνεδρία αυτή συμμετείχαν οι Παιδοχειρουργοί Μάριος Μαραγκάκης, Νικόλαος Μπαλτογιάννης και Φωτεινή Φίλη.
Σε ιδιαίτερη συνεδρία οι Παιδοενδοκρινολόγοι Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αριστοτέλης Παναγιωτόπουλος και Τζέσικα Αρδίτη, παρουσίασαν αντίστοιχα τις δυνατότητες πρόληψης του Διαβήτη Τύπου Ι με βιταμίνη D, την διερεύνηση που πρέπει να γίνει σε παιδιά με κοντό ανάστημα και σε εφήβους που παρουσιάζουν βροκχοκήλη του θυρεοειδούς αδένα.
Προσκεκλημένος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, επικεφαλής του αντικαπνιστικού αγώνα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάζοντας τις βλάβες που προκαλεί το ηλεκτρονικό κάπνισμα (ατμισμός) στους πνεύμονες των εφήβων.
Από αριστερά: ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης και ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Φρετζάγιας.
Σε χωριστές συνεδρίες διαγνωστικού χαρακτήρα αναπτύχθηκαν τα θέματα των λειτουργικών διαταραχών της ούρησης και η ευαισθησία στη γλουτένη, αντίστοιχα από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Παιδιατρικής Νεφρολογίας του Α.Π.Θ. Στέλλα Σταμπουλή και την γαστρεντερολόγο του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών Δέσποινα Τσίτα, εκπαιδευθείσα επί μακρόν στη Σουηδία.
Τον τομέα της Παιδοπνευμονολογίας κάλυψαν οι Καθηγητές Κωνσταντίνος Πρίφτης και Κωνσταντίνος Δούρος αναφερθέντες στην πνευμονική νόσο της προωρότητας και την επιμένουσα μικροβιακή βρογχίτιδα αντίστοιχα. Στην ίδια συνεδρία η Παιδοπνευμονολόγος του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών Αναστασία Φίλιου σχολίασε υποδειγματικά το άσθμα της σχολικής ηλικίας, τομέα που έχει καλλιεργήσει κατά την μακρά εκπαίδευσή της στη Σουηδία.
Υπήρξαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες χωριστές συνεδρίες με ειδικούς που κάλυψαν τα προβλήματα όρασης που σχετίζονταν με τα ηλεκτρονικά πολυμέσα η Χρυσαυγή Αδαμοπούλου, αρθρίτιδων η Ρουμπίνη Σμέρλα, διαταραχών διαπλάσεως του κρανίου ο Παιδονευροχειρουργός Παναγιώτης Κόκκαλης, της αμηνόρροιας στις έφηβες από την Παιδίατρο-Παιδοενδοκρινολόγο Ελένη Δερμιτζάκη και τις δυσμηνόρροιας από τον Επίκουρο Καθηγητή Γυναικολόγο Εφηβικής Γυναικολογίας Παναγιώτη Χριστόπουλο, χωλότητας στη βάδιση από νευρολογικά αίτια και αναγνώριση νευροδερματικών συνδρόμων από τους Παιδονευρολόγους Λάμπρο Κουσουλό και Μαρία Σπανού αντίστοιχα.
Στην χωριστή συνεδρία για αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα μίλησαν η Παιδίατρος-Αιματολόγος Σταυρούλα Κωσταρίδου για τα προβλήματα σιδηροπενίας και η Παιδίατρος-Αιματολόγος-Ογκολόγος Αναστασία Στασινοπούλου για την εξελικτική συμπτωματολογία που έχουν οι όγκοι εγκεφάλου.
Στη διάρκεια του συνεδρίου η φαρμακευτική εταιρεία VIANEX διοργάνωσε δορυφορική ομιλία για το εμβόλιο που καλύπτει 4 βακτήρια που όλα προκαλούν πυώδη μηνιγγίτιδα, με ομιλήτρια την Αν. Διευθύντρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, Μαργαρίτα Μαρκούρη.